Primeur retrofit elektrische minigraver

Het Nieuwe Draaien
28 maart 2018

Om aan de vraag naar emissievrije en geluidsarme minigravers te kunnen voldoen ontwikkelde Rens de Bruijn uit Lopikerkapel in samenwerking met Rent4ALL uit Ede een volledig elektrisch aangedreven machine. De basis is een Volvo minigraafmachine.

CUMELA lidbedrijf Rens de Bruijn B.V. is naast een loon- en verhuurbedrijf ook dealer van Volvo Compact Equipment. Voor de ontwikkeling van een elektrische machine gebruikte het bedrijf als basis dan ook een Volvo EC 18D minigraver.

Bevordering van innovatief emissieloos materieel is één van de centrale doelstellingen van de green deal Het Nieuwe Draaien waar CUMELA Nederland als partner is aangesloten.

In de nieuw ontwikkelde machine is de 12 kW driecilinder dieselmotor compleet vervangen door een 12 kW elektromotor, die wordt gevoed door een Lithium accupakket. De hydrauliek van de Volvo is ongewijzigd zodat in de bediening niets veranderd is en gebruik gemaakt kan worden van de standaard uitrustingsstukken.

Met de machine kan, afhankelijk van de werkzaamheden, 6 – 8 uur gewerkt worden. Vervolgens dient de accu via het normale laadproces bij 220V acht uur of het via het snel proces 380V twee uur opgeladen te worden.

Rens de Bruijn en Rent4ALL verwachten op een breed gebied toepassingsmogelijkheden voor de machine te hebben zoals bij het werk in gebouwen en in stedelijke gebieden waar de vraag naar stille en uitstootvrije machines verder toeneemt. De machine was vorige week voor het eerst te zien op de Bouw- & Agrivakdagen die van 21 t/m 23 maart in Ede plaats vonden.

Bron: Grondig vakblad; lees het oorspronkelijke artikel hier

Onze partners

Wij werken trots samen met deze organisaties