Duurzame mobiele werktuigen top-of-mind bij INFRA-bedrijven Noord-Holland

Het Nieuwe Draaien
14 oktober 2019

Duurzaamheid heeft een prijs. Maar in de praktijk komt het te vaak voor dat overheden hier niet voor willen betalen. In gunningsprocedures wint vaak de partij die het werk voor de laagste prijs belooft uit te voeren. Terwijl de ervaring leert dat duurzaam werkmaterieel een prijs heeft.

Dit verwijt weerklonk tijdens de CO2-bijeenkomst afgelopen vrijdag 12 oktober van het regionale CO2-keteninitiatief ‘Samen slim besparen’. Circa 20 bedrijven uit Noord-Holland deelden hun ervaringen in het realiseren van CO2-reductie in de keten. Een paar knelpunten kwamen hierin naar voren. Ten eerste de hogere aanschafwaarde van duurzaam werkmaterieel. En ten tweede de beschikbaarheid ervan met name in hogere vermogensklassen.

De aanwezigen gaven aan dat ze in hun praktijk in toenemende mate te maken krijgen met hogere milieu-eisen aan werkmaterieel. Vooral in aanbestedingen hangt de kans op gunning sterk af van de mate waarin aan de hoge milieu-eisen kan worden voldaan. Maar helaas kiezen veel opdrachtgevers tóch voor de partij die tegen de laagste prijs kan werken.

De aanwezigen – voornamelijk KAM-functionarissen willen graag verduurzamen, maar dan moet de overheid ook bereid zijn de portemonnee ervoor te trekken.

Albert Lusseveld van BMWT gaf een lezing over de mogelijkheden en onmogelijkheden van duurzaam werkmaterieel. Hij ziet een gestage maar lichte groei in het aanbod van zero-emissie werkmaterieel. Terwijl op vlak van lage emissie materieel er sinds jaar en dag al volop hybride werkmaterieel beschikbaar is, blijft het aanbod van zero-emissie materieel vooral in de zwaardere vermogensklassen nog achter. Wat daarbij enorm helpt is een overzicht van het beschikbare zero-emissie en lage emissie materieel. Klik hier voor het overzicht.

Onze partners

Wij werken trots samen met deze organisaties