Duurzaamheid blijft onderschoven kindje in aanbestedingen, Brabant groen lichtpuntje

Het Nieuwe Draaien Persbericht
12 oktober 2020

Overheden hebben er de mond vol van, maar uit een analyse van het Aanbestedingsinstituut van Bouwend Nederland blijkt dat duurzaamheid in twee van de drie aanbestedingen afgelopen jaar niet eens een criterium was. Maar er zijn uitzonderingen.

Het leven is duurzaam in het Brabantse land. Voor de tweede keer op rij is die provincie de meest duurzame publieke opdrachtgever van allemaal, aldus Bouwend Nederland. Venlo werd tweede, Rijkswaterstaat prijkt op plaats drie. Er is wel een verschil met afgelopen jaren: Brabant steekt er dit jaar met kop en schouders bovenuit.

In vijf van de acht aanbestedingen (waarvan 4 infraprojecten) paste Noord-Brabant de zwaarste duurzame gunningscriteria toe. De gemeente Venlo steeg van plek zes naar twee. Rijkswaterstaat staat dit jaar op een derde plaats. Bij ruim 30 procent van de 63 aanbestedingen speelde duurzaamheid een grote rol, aldus de onderzoekers.

Opvallender is misschien wel een andere uitkomst. Zo blijkt duurzaamheid in verreweg de meeste aanbestedingen van publieke opdrachtgevers helemaal geen rol te spelen. In tijden van het Klimaatakkoord, energiebesparing en stikstof, is dat opmerkelijk.

Sinds 2016 analyseert het Aanbestedingsinstituut de aanbestedingen van publieke opdrachtgevers. Dit jaar zijn 77 aanbesteders onder de loep genomen die allemaal minstens zeven projecten aanbesteedden.

“De nummers één en twee op de lijst behaalden allebei de maximale score van vijf sterren”, licht onderzoeker Jos van Alphen van het Aanbestedingsinstituut toe. Vlaardingen verdient volgens hem een extra vermelding. De gemeente steeg van positie 36 naar 8.

Interview: ‘Brabant ziet circulaire kansen’
Lees en bekijk vanaf aanstaande vrijdag het interview met Marc Glaudemans (directeur Economische Zaken en Infra in Noord-Brabant) en Lucas de Man (stichting Nieuwe Helden en CEO Biobased Creations) op de website van Cobouw in de elfde aflevering van Cobouw Gamechangers.

De top 25 meest duurzame publieke inkopers (Bron: Aanbestedingsinstituut)

1            Provincie Noord-Brabant
2            Gemeente Venlo
3            Rijkswaterstaat
4            Gemeente Haarlem
5            Gemeente Amersfoort
6            Gemeente Den Haag
7            Provincie Utrecht
8            Gemeente Vlaardingen
9            Provincie Zuid-Holland
10          Gemeente Haarlemmermeer
11          Gemeente Emmen
12          Provincie Gelderland
13          Gemeente Katwijk
14          Gemeente Nijmegen
15          Gemeente Amsterdam
16          HS De Stichtse Rijnlanden
17          Gemeente Utrecht
18          Gemeente Bergen Op Zoom
19          Gemeente Edam-Volendam
20          Gemeente Zoetermeer
21          ProRail
22          Waterschap Noorderzijlvest
23          Gemeente Arnhem
24          Gemeente Assen
25          Waterschap DO Delta

Bron: Cobouw

Onze partners

Wij werken trots samen met deze organisaties